شیوه های بسیار زیادی برای حمل بار در جاده های ایران برای شما مثال زدیم مثل حمل بار با کانتینر و یا میتوانید با خرید کانتین نیز به این کار بپردازید.اما در ادامه این مطلب برای شما به بررسی برخی از مهمترین موارد و مقرارت حمل بار در جاده های کشور با شما صحبت خواهیم کرد.پس ادامه این مطلب را از دست ندهید.
مقررات و ضوابط حمل بار در جاده های کشور که توسط وزارت راه و ترابری تعیین گردیده است، به شرح زیر می باشد:
ضوابط حمل بار
وزارت راه و ترابری با جلب مساعدت نیروی انتظامی می تواند مانع از عبور و مرور وسایط نقلیه ای که وزن و طرز بارگیری و ظرفیت محموله آن اضافه بر میزان مجاز باشد ، بشود.
وزارت راه و ترابری در آزاد راه های کشور می تواند وسایل لازم برای توزین و اندازه گیری ابعاد و وزن محور وسایط نقلیه سنگین را تهیه نماید و مورد استفاده قرار دهد.
مالکین وسایل نقلیه موظف به رعایت این قوانین و دیگر مقررات بین المللی و مصوب از سوی وزارت راه و ترابری می باشند و وزارت راه و ترابری نیز برای اجرای این قوانین موجو در تصویب نامه حدود و نظامات مربوط را با استفاده از نظر سندیکای مالکین کامیون ها تعیین و آگهی خواهد نمود.
وزارت راه و ترابری عده لازم از مهندسین آن وزارت را در اجرای مقررات این تصویب نامه انتخاب خواهند نمود که اقدام لازم را با تشریک مساعی نیروی انتظامی معمول دارند.
الف – بار محوری
تعریف – نیرو یا فشار وزن وارده از سوی هر یک از محورهای وسایل نقلیه بر سطح راه .
حداکثر فشار وارد از محورهای زوج، منفرد و راهنما، بر سطح راه نباید از این موارد بیشتر شود.
محور راهنما ( دو چرخ) شش تن
محور منفرد (چهار چرخ) سیزده تن
محور زوج (هشت چرخ) بیست تن
تبصره ۱: اندازه لاستیک چرخ ها برای استفاده از حداکثر فشار تعیین شده در فوق ، نباید از ۲۰*۷۵۰ کمتر باشد.
تبصره ۲: محور زوج را ، هر زمان فاصله دو محور مجاور از یکدیگر کمتر از دو متر باشد، می گویند. و چنانچه فاصله بیشتر از دو متر باشد هر کدام محور منفرد محسوب می شود.
ب – وزن مجاز کامیون ها
حداکثر وزن کامیون با بار آن نباید از این موارد بیشتر شود:
کامیون دو محور ۱۹ تن
کامیون سه محور ۲۶ تن
ج – وزن مجاز وسایل نقلیه مفصل دار